Need Help?

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Adakah menelan air mani boleh menyebabkan penyakit

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Jun 8, 2022 3:52 PM

Sulit 11 bulan

Tiga minggu yg lalu saya beronani dan tidak sengaja menelan air mani saya.Beberapa hari ini saya mengalami selesema namun tanda tanda hiv yg lain tiada. Saya amat risau kerana saya takut akan terkena hiv seperti yg dikatakan jika kita menelan air mani.selama ini saya negetif hiv kerana tidak pernah melakukan sebarang aktiviti seksual yg berisiko.
Soalan saya adakah saya akan positif hiv jika saya menelan air mani saya sendiri walaupun diri saya negetif hiv.

Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Dr Ramzdhan 11 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera,terima kasih atas soalan anda.

Berdasarkan pertanyaan anda di atas, saya memahami bahawa anda berasa bimbang tentang masalah anda. Saya akan cuba untuk membantu anda.

Untuk makluman anda, virus ini boleh berada dalam darah atau cecair badan seperti air mani (air mani), cairan pra-mani (cum), cairan rektum, cairan vagina, dan susu ibu. Bagi penularan berlaku, HIV dalam cecair ini mesti masuk ke aliran darah individu HIV-negatif melalui selaput lendir (seperti di rektum, vagina, mulut, atau hujung zakar); luka atau luka terbuka; atau dengan suntikan langsung.

Oleh itu, berdasarkan situasi yang anda ajukan di atas, sekiranya anda seorang positif HIV maka terdapat risiko untuk jangkitan HIV itu merebak.

Sekiranya anda masih bimbang tentang keadaan anda, atau mempunyai sebarang gejala yang membimbangkan, sila rujuk doktor untuk nasihat dan rawatan lanjut. Anda boleh berhubung dengan doktor kami secara atas talian untuk mendapat maklumat serta rawatan yang diperlukan.

Saya berharap agar jawapan ini dapat membantu anda. Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Dikemaskini pada: Wed Jun 08 2022 15:52:14 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Penyakit Berjangkit tentang HIV secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.