Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Betul ke saya gastrik?

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Mei 6, 2021 5:21 PM

Sulit 8 bulan

Betul ke saya gastrik,dok? Simptom rasa mcm tersekat angin di dada dengan leher.selera makan pun kurang.lepas makan n minum rasa mcm tiada ape2 berlaku. Tapi kan dok perut saya langsung tidak sakit. Kalau betul saya gastrik, Ada ubat x untuk menyembuhkan terus gastrik?dulu xde pun sendawa bnyk kali(skrg plak ada). ganggu kehidupan seharian saya.saya nak hidup normal mcm dulu. Nak buat kejew sikit je dh angin tersekat kat dada. Rasa mcm xselesa.

Dr Sashini Seeni 8 bulan
General Practitioner

Selamat sejahtera dan terima kasih atas soalan yang diajukan.

Kami memahami kebimbangan anda tentang perkara ini. Pertama sekali, untuk makluman anda, bagi menentukan diagnosis penyakit seseorang pesakit, maklumat lengkap mengenai kondisi kesihatan serta pemeriksaan menyeluruh adalah diperlukan sebelum penentuan dibuat. Justeru, dalam hal ini, bagi menentukan sama ada anda mengalami gastrik ataupun tidak, tidak cukup hanya berdasarkan keterangan yang diberikan di ruangan soalan. Walaubagaimanapun, kami cuba untuk menjelaskan kepada anda berkenaan masalah gastrik.

Secara amnya, gastrik merupakan istilah umum bagi keradangan yang berlaku pada lapisan dalam perut, dimana terma perubatan mengenalinya sebagai ‘gastritis’. Gejala yang hadir dalam penyakit gastrik selalunya adalah ringan dan boleh menghilang sekiranya langkah yang betul diambil oleh pesakit. Antara gejala yang boleh berlaku ialah:

 • Senak perut (ketidakhadaman)
 • Sakit di bahagian ulu hati
 • Hilang selera makan
 • Perut kembung
 • Loya
 • Muntah

Penyakit gastrik boleh didiagnos secara klinikal setelah doktor mengambil sejarah penyakit yang lengkap berserta dengan pemeriksaan di bahagian abdomen. Sekiranya doktor mengesyaki penyakit lain, ujian yang bersesuaian boleh diambil. Salah satu ujian atau prosedur yang memerlukan pesakit berpuasa di rumah sebelum menjalaninya ataupun ditahan di dalam wad ialah prosedur endoskopi (endoscopy).

Antara langkah yang boleh diambil ialah:

 • Mengelakkan makanan berasid, bergoreng, pedas, dan tinggi lemak
 • Mengambil makanan dengan kerap dan dalam kuantiti yang kecil
 • Memberhentikan ubat NSAIDs sekiranya menjadi punca
 • Menjauhi minuman beralkohol
 • Mengurangkan stress
 • Berhenti merokok

Jalani aktiviti harian anda dengan penjagaan sistem penghadaman yang betul.

Akan tetapi, jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Jika anda mempunyai keraguan, anda amat digalakkan untuk klik link ( DoctorOnCall ) untuk berhubung dengan doktor kami secara peribadi. Terima kasih

Dapatkan khidmat kepakaran doktor gastroenterologi untuk menyelesaikan ketidakselesaan anda hari ini.

Dikemaskini pada: Thu May 06 2021 17:21:24 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Gastroenterologi tentang gastrik secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Ujian dan vaksin COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Ujian COVID-19 Vaksin COVID-19