Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Gastrik, Berat Badan

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Ogos 15, 2019 11:05 AM

Sulit 14 bulan

Saya berumur 25 tahun, selepas pregnant weight cecah 127kg, selepas delivery weight 107kg…kekal sampai sekarang, even dh cuba mcm2 supplement ubat kurus, badan remain same mcm yoyo, bru2 ni saya kerap rasa denyut laju jantung yng dtg secara tertiba, perut menjadi besar dan kembung, badan lesu Dan x bertenaga, saya rasa badan mcm makin berat, even sehari saya paksa diri hnya blh makan sekali je…saya harap saya dpt atasi masa lah saya… Saya mengharap sgt mendapat nasihat dri doctor… Sekian🙏

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 14 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman anda, kegemukan atau obesity boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

  • pemakanan berlebihan
  • kesan ubat perancang
  • kurang bersenam atau beraktiviti
  • penyakit tiroid seperti hipotiroid
  • penyakit hormon seperti PCOS

Antara yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah ini adalah merujuk ke doktor untuk mengenalpasti apakah anda mempunyai masalah kesihatan diatas yang boleh memperburuk masalah obesiti anda. Selain itu, yang boleh diamalkan untuk mengurangkan berat bedan adalah:

  • mengamalkan diet yang seimbang: diet seimbang bermaksud mengambil semua kelas makanan dalam kuantiti yang direkomendasikan
  • melakukan aktiviti fizikal seperti bersenam aerobik, berbasikal
  • mengambil ubat sesuai preskripsi doktor

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan doktor secara peribadi melalui atas talian atau klik link ini (DoctorOnCallEPharma) untuk bertanyakan kepada farmasi kami tentang ubat-ubatan. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Thu Aug 15 2019 11:05:16 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Dietetik tentang kurang berat badan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Tambah bilangan otot hai doctors. sy menghadapi mslh d mna ad org yg mngatakan saya terlalu kurus. jd nak tnya mcm mna nak tambahkan bilangan otot dlm badan selain melakukan gym supaya dpt bentuk badan yg ideal? Baca lagi...
3 bulan
Sulit
Badan kurus kering dan tak boleh berdiri atau berjalan Salam, bulan lepas saudara saya bru keluar dari hospitas dan air badan banyak dikeluarkan tapi sekarang badan sangat kurus dan tak boleh berdiri dan berjalan, macam isi mengering bila ditanya di… Baca lagi...
5 bulan
sueaydahs
Masalah berat badan Dan perut buncit Sya just nak tahu apa Cara selamat Dan sihat utk memulakan diet? Dan sya nak tahu betulkah oat bagus utk diet harian? Contoh nya oat quick cook? Baca lagi...
12 bulan
stnrazlnroslan
Saya punya berat badan rendah dan tak tinggi saya sekarang.berumur 14 tahun Saya tidak tinggi dan berat badan terlalu rendah berat badan saya adalah25 Baca lagi...
3 bulan
fananazri
Orlistat bagus atau tak Saya brumur 23 dan alami brat badan mlampau shingga cecah 120kg dan tinggi hanya 158kg. Sy disarankn doktor untuk bli ubt ini di farmasi . Soalan sy adakah elok untk sy jdi kn amalan ubt hrian sy slai… Baca lagi...
14 bulan
Tanya Doktor Percuma 10.10 Health Fest: Baucar RM10!