Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Gastrik dan kesakitan di bahagian kiri atas perut ketika ingin menarik nafas,

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: September 30, 2021 9:21 PM

Sulit 4 bulan

Saya lelaki 27 tahun, 3 hari lepas saya mengalami sakit perut di bahagian atas dan rasa loya, saya merujuk kepada klinik komuniti dan pengamal perubatan menyatakan ia adalah simptom seperti gastrik. Dan memberikan saya 3 jenis ubat gastrik. Namun hari ini seawal pagi, saya rasa sakit di bahagian kiri atas perut ketika ingin menarik nafas, kesakitan yang saya rasa sehingga ke bahu, saya tidak boleh tarik nafas terlalu dalam, dan menyebabkan saya tidak dapat untuk bersin dan menguap kerana akan menyebabkan perut bahagian kiri atas merasa sakit, seperti terdapat luka di dalam perut, saya juga kerap mengeluarkan angin dan perut terasa seperti kembung. Saya pergi merujuk ke klinik dan menjalani pemeriksaan jantung, tetapi Dr menyatakan ianya normal dan saya tidak ada masalah pernafasan, sehingga sekarang saya masih merasa sakit, adakah itu di sebabkan oleh gastrik? Terima kasih

Dr Ramzdhan 4 bulan
General Practitioner

Salam Sejahtera,
Terima kasih kerana mengajukan soalan anda.

Berdasarkan penerangan anda, kami memahami anda menghidap penyakit gastrik. Anda juga memaklumkan bahawa anda mengalami gejala sakit perut, perut kembung dan angin perut. Kami akan cuba membantu anda.

Gejala-gejala yang anda terangkan boleh dikaitkan dengan masalah gastrik. Selain gastrik, ulser perut, GERD, masalah penghadaman (indigestion), intoleransi makanan atau alahan makanan juga boleh menyebabkan gejala yang sama. Kami menasihatkan anda untuk merujuk kepada doktor supaya punca masalah anda dapat dikenal pasti dan dirawat. Anda boleh mendapatkan konsultasi peribadi bersama doktor kami secara atas talian supaya kami dapat membantu anda dengan lebih lanjut.

Kami berharap jawapan ini dapat membantu anda.
Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Dapatkan khidmat kepakaran doktor gastroenterologi untuk menyelesaikan masalah sakit perut anda hari ini.

Dikemaskini pada: Thu Sep 30 2021 21:21:07 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Gastroenterologi tentang gastrik secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Ujian dan vaksin COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Ujian COVID-19 Vaksin COVID-19