Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Hati berlemak dan mempunyai ketulan

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: September 20, 2021 11:04 PM

Sulit 30 hari

Doktor memberitahu sy, mengalami lemak dihati dan mmpunyai ketulan kecil berukuran 1.3cm, sy merasa bimbang… Apekah option yg akan doktor lakukan,
Bolehkah sy mengambil vaksin, ada kesan sampingan ke pd hati/ kesihatan sy nnt

Dr Sri Viknarajan 29 hari
General Practitioner

Salam Sejahtera,
Terima kasih kerana mengajukan soalan anda.

Kami memahami anda menghidapi penyakit hati berlemak dan ketulan pada hati. Anda ingin mengetahui perancangan perubatan untuk anda serta jika anda boleh mengambil vaksin Covid-19. Kami akan cuba membantu anda.

Mengenai perancangan rawatan anda, kami tidak dapat memberikan anda jawapan yang tepat kerana kami memerlukan maklumat lengkap mengenai sejarah perubatan anda serta keputusan ujian yang dijalankan atas anda. Oleh itu, kami menyarankan anda untuk merujuk kepada doktor untuk mendapatkan nasihat yang tepat untuk masalah hati anda.

Mengenai vaksin pula, memandangkan anda mempunyai masalah hati (liver disease), anda tergolong dalam kumpulan yang berisiko tinggi untuk komplikasi jangkitan Coronavirus. Oleh itu, anda disarankan untuk mendapatkan vaksin secepat mungkin. Anda tidak perlu risau kerana vaksin Covid-19 yang terdapat di Malaysia adalah selamat. Pastikan anda memberitahu pegawai perubatan yang bertugas di pusat pemberian vaksin mengenai sejarah perubatan anda sebelum menerima vaksin.

Kami berharap jawapan ini dapat membantu anda. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lanjut, anda boleh menghubungi doktor kami secara atas talian untuk konsultasi peribadi.

Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Dikemaskini pada: Mon Sep 20 2021 23:04:21 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar tentang kesihatan am secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Ujian Swab PCR COVID-19 Ujian RTK COVID-19