Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Pecah dara atau haid

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: September 25, 2021 11:01 PM

Sulit 24 hari

Salam doktor, saya berumur 18 tahun dan sudah berkahwin. Pada malam pertama, cubaan melakukan sex tidak berjaya kerananya luka dh bahagian bawah saya mungkit akibat hentakan yg kasar. Jadi kami berhenti melakukannya. Seminggu kemudian, kami melakukkan semula sehingga saya dapat merasakan bahagian dalam saya ( seolah2 tgh pecah atau koyak smtg like that ) . Dan darah keluar keluar dengan sgt sgt banyak sehingga mengalir dgn laju. Saya telah membuat selidik dan ianya pecah darah. Katanya mungkin darah akan berhenti dalam 3 hari. Pada hari yg kedua selepas kejadian , darah tinggal setitis dua je. Akan tetapi pada hari yg ketiga ( ptg ) m darah kembali keluar dgn banyak seperti kejadian hritu . Adakah ianya normal ataupun tidak ? Pecah dara , darah selalunya berhenti ketika bila ? Ataupun pada hari tiga itu bermaksa saya period atau apa ? Sila jelaskan , terima kasih doktor .

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 24 hari
General Practitioner

Salam Sejahtera,
Terima kasih kerana mengajukan soalan anda.

Berdasarkan penerangan anda, kami memahami anda mengalami pendarahan selepas mengadakan hubungan seksual bersama suami anda. Kami akan cuba membantu anda.

Untuk makluman anda, pendarahan adalah normal semasa melakukan hubungan seksual untuk kali pertama. Ia disebabkan oleh keregangan selaput dara. Namun, pendarahan ini adalah seperti tompokan darah ataupun pendarahan spotting. Anda memaklumkan bahawa anda mengalami pendarahan selama 3 hari. Ia boleh disebabkan oleh kecederaan pada serviks anda ataupun pendarahan haid. Kami menasihatkan anda untuk merujuk perkara ini kepada doktor supaya anda dapat dibantu dengan lanjut. Anda juga boleh berhubung dengan doktor pakar sakit puan kami untuk nasihat lanjut.

Kami berharap jawapan ini dapat membantu anda.
Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Sila klik di sini untuk bercakap dengan Pakar sakit puan

Dikemaskini pada: Sat Sep 25 2021 23:01:06 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Urologi tentang kesihatan seksual secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Ujian Swab PCR COVID-19 Ujian RTK COVID-19