Need Help?

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Risau dapat hepatitis kerana pasangan seks bermata kuning

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Ogos 29, 2021 6:38 PM

Sulit 10 bulan

Saya lelaki berumur 23 tahun. Baru2 ini, saya telah melakukan oral seks dengan seorang lelaki tanpa memakai kondom (oral sahaja). Pasangan saya itu matanya kuning2, dan bila saya baca, boleh jadi petanda hepatitis. Saya telah melakukan oral seks terhadap orang sama pada bulan 4 dan telah melakukan ujian hepatitis pada bulan 5 (non reactive). Perlukah saya risau? Saya bercadang untuk melakukan ujian darah hepatitis lagi, jadi bila waktu yang sesuai untuk buat ujian dari tempoh oral yang terbaru? Ada ke ubat untuk menghalang dari terkena hepatitis seperti hiv (pep)? Terima kasih

Dr Sashini Seeni 11 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan anda.

Untuk makluman anda, gejala mata kuning boleh disebab oleh penyakit pada hati atau hempedu, tidak semestinya hepatitis. Sesetengah penyakit berjangka panjang atau perubatan juga berupaya menyebabkan kecederaan pada hati juga akan menyebabkan gejala yang sesama.

Selain itu, ujian darah hepatitis boleh diulang semula selepas 6 bulan untuk kenal pastikan status anda. Sebelum dapat keputusan ujian anda, sila jangan cuba ambil sebarang perubatan, sebab perbuatan ini amat berbahaya. Rancangan rawatan yang sesuai akan dibincang selepas status anda dikenal pastikan.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh menghubungi doktor anda atau menghubungi kami untuk konsultasi secara atas talian agar kami boleh membantu anda.

Kami berharap jawapan ini membantu anda.
Terima kasih.

Sila klik pada link ini untuk bercakap dengan doktor.

Dikemaskini pada: Sun Aug 29 2021 18:38:42 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Ujian dan vaksin COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Ujian COVID-19 Dari RM70 Vaksin COVID-19 Dari RM109
Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA Saringan Kesihatan Dari RM100
Ambil Ujian Darah
Lakukan ujian darah di rumah anda sekarang. Dapatkan keputusan dalam 2 hari.
Tempah Saringan Darah
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Penyakit Berjangkit  tentang hepatitis b secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80