Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Sakit pinggang melebihi 6 tahun

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Januari 19, 2021 1:46 AM

Sulit 47 hari

hai, sy fatiy umur 29 tahun… sy sering sakit pinggang belah kanan… sakit mencengkam dan boleh menyebabkan saya sakit bawah dada dlm masa yang sama… first saya kena (2016) time saya tgh bawak kreta… sakit secara tiba-tiba sampai saya terpaksa berhenti ketepi sebab saya tak boleh nak tahan… sy dh byk kali ke hospital & klinik tapi selalunya doktor cuma check urine dan kata semuanya ok… skrg dh nk masuk 6 tahun tapi saya still rasa sakit tu… sakit tu bukan setiap hari tapi sakit yang dtg secara tiba2… sekarang saya kerap sakit kepala & keguguran rambut yang banyak… adakah ini sakit kepala juga salah satu effect dr sakit pinggang y sy rasa skrg?

Dr Sashini Seeni 47 hari
General Practitioner

Hai! Selamat sejahtera dan terima kasih kerana mengajukan soalan kepada pihak kami.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan doktor.

Berdasarkan keterangan anda, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah sakit pinggang yang anda hadapi melebihi 6 tahun. Untuk makluman anda, masalah sakit pinggang boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, antaranya ialah:

  • Otot pada pinggang yang terseliuh
  • Ketegangan otot belakang dan pinggang
  • Kemampatan cakera intervertebral
  • Slip disc
  • Akibat bahan kimia prostaglandin yang dibuat di dalam lapisan rahim. Keadaan ini adalah dianggap fisiologis dan hanya perlu diubati dengan ubat tahan sakit.
  • Jangkitan pada saluran kencing dan buah pinggang yang boleh menyebabkan kepedihan sewaktu kencing.
  • Endometriosis - Dalam keadaan ini, tisu dari lapisan rahim didapati di luar rahim, seperti pada ovari dan tiub fallopian, di belakang rahim, dan pada pundi kencing. Tisu ini akan berkelakuan seperti tisu rahim dan melekat-lekat sehingga menyebabkan rasa sakit.
  • Adenomyosis-Tisu yang biasanya melekat pada rahim mula tumbuh di dinding otot rahim.
  • Fibroid-Fibroid adalah pertumbuhan yang terbentuk di luar, di bahagian dalam, atau di dinding rahim. Fibroid yang terletak di dinding rahim boleh menyebabkan kesakitan.

Bagi masalah sakit kepala dan keguguran rambut yang anda hadapi, kami memerlukan maklumat lanjut daripada anda sebelum sebarang kesimpulan boleh dibuat. Terdapat pelbagai soalan mengenai sejarah kesihatan anda yang perlu ditanyakan.

Untuk mengetahui punca sebenar masalah serta rawatan yang tepat, maklumat lanjut dan pemeriksaan susulan adalah diperlukan. Oleh itu, seandainya sakit yang dirasakan adalah berlebihan sehingga boleh menyebabkan rutin harian dan pekerjaan anda terganggu, maka anda dinasihatkan berjumpa dengan doktor di hospital atau klinik berdekatan.

Masih terasa lenguh dan sakit tulang? Dapatkan kekuatan yang diinginkan untuk menjalani aktiviti harian anda tanpa gangguan!

Jika anda mempunyai keraguan, kami nasihatkan anda untuk berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan kesimpulan yang lebih tepat. Anda juga boleh klik link ( DoctorOnCall ) untuk berhubung dengan doktor pakar kami secara peribadi. Terima kasih

Masih risau dengan sakit pinggang anda? Usah gusar, pakar tulang (Orthopaedics) kami sedia membantu!

Dikemaskini pada: Tue Jan 19 2021 01:46:31 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Tulang tentang sakit pinggang secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA