Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Vaksin utk hepatitis B

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: September 25, 2021 11:58 PM

Sulit 30 hari

Salam sejahtera doktor. Sy mempunyai 3 soalan mengenai vaksin hepatitis B yang memerlukan pencerahan dari doktor. Umur sy 19 tahun.

  1. Bagaimanakah prosedur lengkap utk memperoleh vaksin hepatitis B di klinik kerajaan?

  2. Adakah vaksin Hepatitis B dapat diperoleh di klinik yng berlainan atau tidak, misalnya: dos 1 diambil di klinik A, dos 2 diambil di klinik B, dos 3 diambil di klinik kerajaan…hal ini kerana sy mungkin tidak berada di suatu tempat yng tetap sbb sy merupakan pelajar universiti dan mungkin sy perlu kembali ke/dari universiti dlm tempoh perolehan ketiga-tiga dos vaksin tersebut.

  3. Berapa lamakah jarak yng sesuai utk mengambil vaksin hepatitis B setelah dos ke-2 vaksin Covid-19?

Thank you in advance, Dr.

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 30 hari
General Practitioner

Salam Sejahtera,
Terima kasih kerana mengajukan soalan-soalan anda.

  1. Vaksin Hep B hanya terdapat di sesetengah klinik kerajaan. Oleh itu, kami menasihatkan anda untuk menghubungi klinik kerajaan yang berdekatan untuk mengetahui secara lanjut. Anda juga boleh mendapatkan vaksin Hep B di mana-ma klinik swasta.

  2. Sebaiknya anda mendapatkan di satu klinik untuk memastikan anda mendapat jenama vaksin yang sama untuk ketiga-tiga dos. Ada kemungkinan klinik lain menggunakan jenama vaksin yang berlainan.

  3. Anda boleh mengambil vaksin Hep B 2 minggu selepas menerima vaksin Covid-19.

Kami berharap jawapan ini dapat membantu anda. Anda boleh menghubungi doktor kami secara atas talian jika mempunyai pertanyaan lanjut.

Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Dikemaskini pada: Sat Sep 25 2021 23:58:08 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Penyakit Berjangkit  tentang hepatitis b secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Ujian Swab PCR COVID-19 Ujian RTK COVID-19