ePharmacy Latest Promotion Consult a Specialist
Need Help?
Malaysia's #1
Health Forum

Herpes type 1 dgn bacaan 38igg

Answered by: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Last Updated: April 13, 2020 12:19 PM
Anonymous 2 years

Saya lelaki berusia 26 tahun. Saya telah menjalankan std test di klinik swasta dan mendapati saya positive herpes type 1 dgn bacaan 38. Saya tidak mempunyai apa apa simptom. Saya akan berkahwin pada bulan 7 tahun ini. Soalan saya :
Bagaimana nak menggelakkan virus ini daripada menjangkiti bakal isteri dan anak saya?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 2 years
General Practitioner

Hi dan salam sejahtera. Terima kasih kerana bertanyakan soalan ini.

Herpes berpunca daripada jangkitan herpes simplex virus (HSV) jenis 1 ataupun 2. Bergantung kepada jenis virus, kebiasannya lokasi jangkitan akan berbeza. Seperti anda, herpes jenis 1 kebanyakannya hanya akan mengakibatkan luka atau lepuh di bahagian mulut manakala bagi pesakit herpes jenis 2, bahagian di sekitar atau pada kemaluan akan terlibat. Walaupun begitu, terdapat juga peratusan kecil di mana penghidap herpes jenis 1 mempunyai masalah pada bahagian alat kelamin juga namun ianya jarang berlaku.

Situasi yang dialami anda sebenarnya bukan sesuatu yang tidak biasa berlaku. Jangkitan virus ini terjadi melalui sentuhan terus kulit, ciuman, perkongsian sudu, pinggan dan garfu serta perkongsian alatan mandi dengan orang yang telah dijangkiti oleh virus ini sebelumnya.

Perkara penting yang anda perlu ketahui adalah virus ini akan berada di dalam tubuh badan anda pada tempoh yang lama. Walaupun luka dan lepuh sudah hilang, ia akan kekal dorman di dalam sel saraf anda dan sekiranya anda jatuh sakit atau demam, ia akan kembali aktif. Malangnya, langkah pencegahan ialah dengan tidak melakukan aktiviti seperti diatas. Anda disarankan menggunakan kondom sewaktu bersama isteri anda. Namun, ia hanya akan dijangkiti jika anda sedang mengalaminya.

Anda disarankan agar berjumpa doktor bagi mendapatkan rawatan bagi masalah ini. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Terima kasih.

bibir-kering

Last Updated: Mon Apr 13 2020 12:19:41 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.89
COVID-19 Test And Vaccine
See all coronavirus COVID-19 test service providers in Malaysia. PCR/RTK test at home, clinic, drive through or to your premises.
COVID-19 Test From RM70 COVID-19 Vaccine From RM109
Do you know that your immune system plays role in the effectiveness of vaccines?
Prevention is better than cure. Is My Body Ready to Fight Infection? Find Out in only 5 short minutes!
Start FREE Health Assessment Health Screening From RM100
Health Screening Delivered!
Perform health screening from the comfort of you home! Results in 2 days.
Order Blood Test
Online Consultation
Talk to a doctor or Infectious Disease Specialist Specialist online about herpes simplex from anywhere you are without having to queue anymore
Doctor Consult RM19.99 Specialist Consult From RM80

Top Questions