Sebahagian daripada doktor di DoctorOnCall


Dr Sashini Seeni

Perubatan Am

Dr M Ramzdhan

Perubatan Am

Dr Nathaniel Ho

Perubatan Am

Dr Rashid Khan

Perubatan Am

Dr Nurhayati

Perubatan Am

Dr Sri Viknarajan

Perubatan Am

Dr Fatahiyah

Perubatan Am

Dr Nur Syuhada

Perubatan Am

Dr Lee Chin Meng

Perubatan Am

Dr Mohamad Kashfi

Perubatan Am

Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor-doktor kami boleh menulis dalam Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor bertauliah
Semua doktor di DoctorOnCall adalah berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia
Privasi Terjamin
Sebarang data anda tidak akan didedahkan kepada mana-mana pihak
Pantas Dan Cekap
Sebarang pertanyaan anda akan dijawab oleh doktor degan segara
Hantar Secara Sulit

Berikan tajuk untuk masalah kesihatan anda
Terangkan dengan lanjut masalah kesihatan yang anda alami

Kerap kencing dan kencing tidak lawas

Sulit Pesakit 43 hari

Sya ahmad berumur 26 thun
Sya mngalami kerap kncing
Sya dh buat urinary test n scan
Dr ckp xda msalah
Tapi masih kerap kncing
Apakh ini simtom prostat?

Dijawab oleh doktor
Dr Sashini Seeni Doktor 43 hari

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Sebetulnya, keluhan kerap kencing itu adalah agak subjektif. Adalah membantu sekiranya anda dapat merekodkan kuantiti dan jenis minuman, serta jam-jam kekerapan anda buang air kecil serta kuantiti air kencing agar dapat membantu doktor anda dalam mendiagnosis penyakit. Untuk makluman anda, kerap kencing boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

  • Penyakit kencing manis
  • Terlalu banyak minum air
  • Masalah prostat
  • Masalah hormon yang mengawal air dalam badan
  • Radang pada pundi kencing
  • Penggunaan ubat ubatan seperti ubat darah tinggi jenis diuretik
  • Pundi kencing terlalu aktif ( Overactive Bladder )
  • Kesan strok

Oleh itu, anda disarankan untuk merujuk masalah ini dengan lebih lanjut kerana maklumat tambahan serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan dan rawatan dapat diberikan. Anda boleh klik pada link (DoctorOnCall) ataupun pada link (DoctorOnCallEPharma) untuk bercakap dengan pihak kami atau farmasi kami secara atas talian. Privasi anda akan kami jaga. Terima kasih.

menshealth3

Last Updated: Sat Dec 14 2019 22:29:10 GMT+0800 (+08)
4.88

Tanya Doktor Dalam Talian

Cari Soalan
atau
Tanya Soalan
Dalam mesyuarat sepanjang hari?
Hubungi seorang doktor dalam talian!
  Tanya Doktor dalam Talian
Cakap denhan doktor dalam talian di Malaysia
Sulit Pesakit 26 hari
Saya wanita berumur 23 tahun … Sy sudah pun melalui rawatan dri hospital kerajaan … Tp setelah 2 bulan sy alami semula seperti sebelum ini … Sehingga skrg sy perlu pkai lampin … Baca lagi...
Dijawab oleh doktor
Sulit Pesakit 43 hari
Salam doktor, saya berumur 24tahun. Sekarang ni saya ada masalah pundi kencing saya takdapat tahan kalau nak buang air kecil. Ada 1hari tu saya taktahu kenapa, masa tengah cari tempat nak buang … Baca lagi...
Dijawab oleh doktor
gowrysarimila Pesakit 41 hari
Saya wanita berumar 26 tahun,sejak dua Hari paras gula 6.7 sebelum bersarapan.kalau macam ini saya ada kencing Manis ke atau berisiko kencing Manis Baca lagi...
Dijawab oleh doktor
rainaasakinah Pesakit 44 hari
Hi doc… Sy wanita umur 35 dan baru lepas bersalin awal bulan 5 tahun ni. Soalan sy, dalam masa 4-5 hari ni saya kerap sakit perut waktu malam… Sakit mcm senggugut, tp non stop. Utk hilangkan sakit tu … Baca lagi...
Dijawab oleh doktor
Sulit Pesakit 12 hari
Saya pesakit lelaki umur dalam 31 mengalami kencing berdarah bermula 26 disember yang lalu. Setelah berjumpa dengan doktor dimaklumkan saya mempunyai gross hematuria dan tidak mempunyai apa-apa … Baca lagi...
Dijawab oleh doktor
Tanya Doktor Percuma Diskaun Hingga RM12 Ubat & Supplemen