Ketahui Lebih Lanjut Tentang Gejala, Jenis, Siasatan Serta Rawatan Bagi Batu Karang

6 Tanda Yang Perlu Diketahui Oleh Pesakit Batu Karang - DoctorOncall
Anonymous
Salam sejahtera, nama saya Amir berumur 40 tahun dan saya ingin bertanyakan soalan berkenaan dengan batu karang. Sejak belakangan ini, saya sering mengalami sakit belakang di bahagian pinggang terutamany ketika membuang air kecil. Apabila saya berkongsi masalah ini bersama ibu saya, beliau mengatakan bahawa ia mungkin disebabkan oleh batu karang pada buah pinggang. Gejala ini juga pernah dialami oleh beliau dua tahun lepas dan disahkan menghidapi sakit batu karang. Keadaan beliau bertambah baik setelah menjalani pembedahan untuk membuang batu tersebut. Soalan saya, adakah saya juga mengalami masalah sama dan bolehkah doktor ceritakan dengan lebih lanjut tentang batu karang serta tanda-tandanya. Terima kasih.
Anonymous
Salam sejahtera, nama saya Amir berumur 40 tahun dan saya ingin bertanyakan soalan berkenaan dengan batu karang. Sejak b... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih kerana mengajukan soalan yang saya kira penting untuk semua orang ketahui dan pelajari. Pada hemat saya, sakit belakang pada bahagian buah pinggang terutamnya ketika membuang air kecil bukan sahaja disebabkan oleh masalah batu karang malah boleh berpunca daripada sakit penyakit yang lain. Sebagai contoh, jangkitan kuman pada pundi kencing, kecederaan pada saluran kencing, kebengkakkan prostat, keradangan appendiks, keradangan usus dan banyak lagi. Oleh itu, simptom sakit belakang tidak cukup untuk mencapai konklusi bahawa anda mengalami masalah batu karang. Ketahui lebih lanjut berkenaan isu ini dalam penulisan artikel di bawah.
Terima kasih kerana mengajukan soalan yang saya kira penting untuk semua orang ketahui dan pelajari. Pada hemat saya, sa... See More

Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Batu Karang

Am mengetahui bahawa air kencing terhasil daripada buah pinggang dan organ ini juga bertindak sebagai agen untuk menapis toksik dalam badan. Setelah air kencing terbentuk, ia akan disalurkan melalui tiub yang diapnggil sebagai ureter dan disimpan di dalam pundi kencing sebelum dikeluarkan. Pembentukkan batu pula boleh berlaku disepanjang saluran tersebut iaitu buah pinggang, ureter sehinggalah pundi kencing. Pembentukkan batu bukan sahaja berlaku pada buah pinggang malah batu karang hempedu juga merupakan masalah yang boleh dikatakan agak lazim berlaku keatas ramai orang. Jenis batu juga pelbagai bergantung kepada komponen yang membentuknya. Jenis batu karang terdiri daripada kalsium oxalate, asid urik dan cystine. Terdapat jenis batu struvite yang mengandungi magnesium, ammonia dan fosfat bercampur dengan karbonat. Antara batu yang sering dialamai oleh pesakit di Malaysia ialah batu jenis kalsium oxalate, asid uric dan batu jangkitan.

Bagaimanakah Batu Karang Terbentuk ?

Mekanisme pembentukkan batu karang adalah pelbagai bergantung kepada risiko serta penyakit sedia ada yang sedang dialami oleh pesakit tersebut. Misalnya,

 • Dehidrasi. Masalah ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja yang mengalami masalah kekurangan air dalam badan. Ia berpunca daripada kurang minum air, berada di bawah sinaran matahari terlalu lama ataupun masalah kesihatan lain. Apabila air kurang dalam badan, makan air kencing akan menjadi pekat dan kondisi ini merupakan pemangkin pembentukan batu kristal
 • Paras bahan tertentu yang tinggi dalam badan. Seperti yang telah dimaklumka pada awal penulisan ini, jenis batu pelbagai mengikut bahan yang membentuknya. Jika bahan seperti kalsium oxalate atau asid urik berlebihan dalam badan ia akan menyebebkan bahan ini termendap dalam buah pinggang dan akhirnya membentuk batu karang.
 • Jangkitan saluran kencing secara berulang. Jangkitan saluran kencing merupakan antara faktor yang menyumbang kepada pembentukan batu karang. Hal ini diparahkan lagi jika seorang itu mengalami masalah kencing tersekat disebabkan oleh kebengkakn prostat ataupun ketumbuhan Air kencing yang bertakung secara lama menjadi rumah untuk pembiakkan kuman dak akhirnya mengundang kepada jangkitan.

6 Tanda Jika Seseorang Mengalami Masalah Batu Karang

 1. Sakit belakang pada bahagian buah pinggang. Melalui bancian global, ramai yang mengatakan bahawa sakit disebabkan batu karang seakan-akan dicucuk pisau ataupun sakit ketika melahirkan anak. Sakit ini selalunya terjadi apabila batu karang ini mula menyelinap pada bahagain yang sempit iaitu ureter. Lokasi sakit ini juga berubah mengikut tempat dimana batu ini berada.
 2. Sakit ketika membuang air kecil. Gejala ini selalunya berlaku apabila batu karang berada pada saluran di antara buah pinggang dan juga pundi kencing. Ketika membuang air kecil, batu ini akan tertolak oleh air kencing dan hal ini akan menyebabkan geseran pada dinding saluran kencing serta rasa sakit.
 3. Terdapat pasir pada air kencing. Bagi batu yang bersaiz kecil, ia boleh keluar melalui saluran kencing dan kelihatan seakan-akan pasir
 4. Kencing sedikit dan tidak lawas. Jika batu tersekat pada saluran ureter, ia akan menghalang pengaliran air kencing dan menyebabkan proses pembuangan air kecil tersekat.
 5. Darah dalam air kencing. Gejala ini boleh berlaku disebabkan oleh dua mekanisma yakni disebabkan trauma pada saluran kencing yang berpunca daripada geseran batu karaang. Keduanya, ia berpunca daripada jangkitan kuman pada saluran kencing.
 6. Loya dan muntah. Gejala ini bersifat am dan boleh disebabkan oleh banyak sakit. Namun ia juga merupakan simptom penting bagi masalah batu karang. Hal ini kerana, saraf perut berkongsi dengan buah pinggang. Dalam erti kata lain, jika buah pinggang mengalami masalah, seseorang boleh untuk menunjukkan simptom daripada organ perut iaitu muntah serta loya.

Bagaimanakah Masalah Batu Karang Disiasat Ataupun Dikenalpasti?

Terdapat pelbagai kaedah yang boleh untuk dilakkan bagi mengenalpasti kewujudan batu karang. Antaranya:

 • X-ray abdomen. Hampir 90% batu karang boleh diketahui melalui pancaran x-ray. Teknik ini juga selalunya disusuli dengan prosedur Intravenous Pyelogram (IVP) iaitu bahan pewarna disuntik ke dalam badan pesakit agar bentuk serta paras batu dapat dilihat dengan lebih jelas dan terperinci.
 • Imbasan ultrsound. Imbasan ini bertujuan untuk mengenalpasti batu yang tidak dapat dilihat melalui pancaran x-ray. Kaedah ini dilakukan jika pesakit benar-benar disyaki mengalami batu karang tetapi tidak dijumpai dalam x-ray.
 • Ujian darah. Ujian ini penting bagi mengetahui paras bahan dalam badan seperti kalsium, asid urik serta fungsi buah pinggan. Ia sekaligus bertujuan untuk mengenalpasti jenis batu yang dialami pesakit supaya dan mendapatkan rawatan yang tepat.
 • Ujian air kencing. Melalui kaedah ini, status jangkitan pesakit boleh untuk diketahui dan pemberian antibiotik dapat untuk dilakukan. Selain itu, kaedah ini penting untuk mengetahui jika ait kencing pesakit itu berasid ataupun alkali.

Ketahui Rawatan Bagi Batu Karang

Ramai oranng bertanya adakah air kelapa ubat batu karang, rawatan tradisional batu karang dan tidak kurang juga yang bertanya akan ubat batu karang di farmasi. Jom ketahui jenis rawatan batu karang.

  • Rawatan konservatif. Rawatan jenis ini terpakai kepada batu yang besaiz 4mm kebawah. Hal ini kerana, batu tersebut masih boleh keluar dengan sendirinya ketika berkumuh. Namun pesakit akan diletakkan dalam suatu tempoh pemerhatian.
 • Extracorporeal Shockwave Lithotripsy (ESWL). Kaedah ini melibatkan tembakan gelombang pada bahagian buah pinggang bagi memecahkan batu karang sehingga menjadi serpihan dan dikeluarkan ketika kencing. Prosedur ini dilakukakn ke atas saiz batu 2cm kebawah
 • Percutaneous Nephrolithotomy. Prosedur ini dilakukan bagi batu bersaiz 2cm keatas atau gagal prosedur ESWL. Hirisan pada bahagian buah pinggang akan dilakukan dan setelah itu batu dipecahkan mengunakan laser. Kemudiannya, tiub kencing sementara akan disambung sebagai laluan serpihan batu karang.
 • Pembedahan terbuka. Kaedah ini telah jarang digunakan kerana kebanyakkan batu boleh dikeluarkan mengikut prosedur diatas. Namun bagi batu bersaiz terlalu besar, ini merupakan kaedah yang terbaik.

References