Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Hepatitis B sekiranya tidak dirawat daripada awal

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Ogos 10, 2020 3:03 AM

Sulit 46 hari

Sekiranya ibu telah disahkan positive Hepatitis B semasa mengandung tetapi dikategorikan tidak berjangkit(Asympomatic). Adakah bayi yang mempunyai hepatitis B (jangkitan dari ibu) tergolong dalam golongan yang berisiko mendapat hepatitis B kronik sekiranya bayi tersebut tidak dirawatan setelah 12 jam dilahirkan? Adakah ianya memberi kesan kepada bayi tersebut meningkat dewasa?

Dr Ramzdhan 46 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang ditujukan.

Berdasarkan pertanyaan anda di atas, kami memahami kebimbangan anda mengenai jangkitan Hepatitis B yang boleh merebak ke atas bayi kepada seorang ibu yang merupakan (carrier) untuk virus tersebut. Untuk makluman anda, jawapan dia adalah ya, virus Hepatitis B boleh merebak melalui pencampuran darah sama ada melalui transfusi darah, ataupun dalam kandungan dari ibu ke anak.

Ada kemungkinan besar sebanyak 90% akan dijangkakan bayi tersebut akan menghidap penyakit hepatitis yang kronik sepanjang umur hidup sekiranya rawatan tidak diberikan secepat mungkin.
Bayi itu akan kelihatan normal pada awalnya tetapi untuk jangka masa lama, penyakit tersebut akan semakin terserlah dari masa ke semasa dengan perlahan. Memandangkan bayi tersebut tidak menunjukkan apa-apa simptom, ia boleh menjadi lebih berbahaya kerana mereka boleh menjangkiti orang lain yang belum divaksinkan. (silent carrier).

Untuk mengenalpasti simptom-simptom Hepatitis B :

  • Kekuningan badan (Jaundice)
  • Keletihan berpanjangan
  • Mual dan muntah
  • Demam
  • Sakit sendi
  • Perubahan warna kencing menjadi gelap dan warna najis yang pudar.
  • Kegatalan dan ruam pada bahagian badan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Kami sarankan untuk berjumpa dengan doktor anda yang berdekatan mengenai masalah ini. Untuk maklumat lanjut, anda boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan.

Terima kasih.

Dikemaskini pada: Mon Aug 10 2020 03:03:43 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar tentang kesihatan am secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Multiple lymph nodes swollen Hai doktor. Saya wanita berumur 20 tahun. Saya mengalami banyak pembengkakan kelenjar limfa di bahagian leher saya. 4 biji disebelah kanan dan 3 biji di sebelah kiri di leher yang berdekatan dgn… Baca lagi...
6 hari
Sulit
Ada benjolan di tengah² bahagian bawah tulang rusuk Salam doktor. Saya ada benjolan di tengaj rusuk bahagian bawah. Ia wujud sejal sekolah menengah lagi. Ia tidak sakit dan rasanya keras seperti tulang. Adakah ianya merbahaya? Baca lagi...
4 bulan
Sulit
Tengkuk@leher berbunyi Saya pernah menggertakkan leher kiri kanan mungkin terlalu kuat, Dan sekarang berbunyi krak bila saya pusing kiri dan toleh ke depan, Apakah yang patut saya buat? Baca lagi...
15 hari
Sulit
Antigen RTK Test untuk pekerja asing Adakah Antigen RTK diiktiraf oleh MOH dan Perkeso? Bolehkah pekerja asing dibenarkan melakukan Antigen RTK test sebelum memulakan kerja mereka? Baca lagi...
4 bulan
Sulit
Temometer suhu badan Hai nak tanya kalau tak ada temometer pakai App pun boleh kan untuk check suhu badan Baca lagi...
4 bulan
Tanya Doktor Percuma Sambutan Hari Malaysia: Baucar RM15