Sebahagian daripada doktor di DoctorOnCall


Dr Sashini Seeni

Perubatan Am

Dr M Ramzdhan

Perubatan Am

Dr Nathaniel Ho

Perubatan Am

Dr Rashid Khan

Perubatan Am

Dr Nurhayati

Perubatan Am

Dr Sri Viknarajan

Perubatan Am

Dr Fatahiyah

Perubatan Am

Dr Nur Syuhada

Perubatan Am

Dr Lee Chin Meng

Perubatan Am

Dr Mohamad Kashfi

Perubatan Am

Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor-doktor kami boleh menulis dalam Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor bertauliah
Semua doktor di DoctorOnCall adalah berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia
Privasi Terjamin
Sebarang data anda tidak akan didedahkan kepada mana-mana pihak
Pantas Dan Cekap
Sebarang pertanyaan anda akan dijawab oleh doktor degan segara
*Forum ini terbuka kepada umum. Elakkan daripada berkongsi maklumat sulit anda seperti no telefon dan email kerana ia boleh dilihat oleh orang lain.
Hantar Secara Sulit

Berikan tajuk untuk masalah kesihatan anda
*Tajuk anda mestilah melebihi 20 patah perkataan
Terangkan dengan lanjut masalah kesihatan yang anda alami
*Penerangan anda mestilah melebihi 20 patah perkataan
Sila masukkan alamat emel anda supaya kami dapat menghantar jawapan bagi soalan anda

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Batuk berpanjangan & sukar bernafas di waktu pagi. Sakit belakang pinggang & perut cramp di waktu malam

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: April 28, 2020 3:32 PM
Sulit 2 bulan

Saya telah mengalami batuk sejak seminggu yang lepas. Batuk teruk & diikuti dengan bersin-bersin terlalu kerap berserta hingus & kahak biasanya pada awal pagi. Pagi tadi saya mengalami shortness of breath & ada whizzing sound bila bernafas. Paling panjang boleh tarik nafas dalam 5 saat. Saya kemudian mengambil keputusan untuk ke klinik kesihatan berhampiran di rumah. Saya dihantar ke seksyen saringan Covid-19. Selepas tekanan darah diambil, doktor bertugas panggil saya dan saya nyatakan simptom saya. Kebetulan masa pemeriksaan, dah takde whizzing sound & doktor kata paru-paru saya clear. Jadi tiada swab test dibuat ke atas saya. Saya hanya diberikan ubat cair kahak & ubat selsema sebelum dibenarkan pulang. Sebelah petang hingga ke waktu malam saya akan terasa lenguh & sakit teramat sangat di bahagian belakang pinggang membawa ke atas hingga ke bahagian belakang dada. Tapi malam ni bertambah teruk bila selain sakit di tempat yang saya nyatakan, perut saya pun dah cramp. Bila nak bergerak contohnya dari duduk nak berdiri akan terasa kejang yang teramat sangat. Saya seorang lelaki, berumur 32 tahun, tidak merokok. Tinggi 172 cm, berat 82kg. Sudah berkahwin, mempunyai 2 orang anak. Sepanjang PKP saya hanya bekerja dari rumah & cuma keluar untuk membeli barang-barang keperluan keluarga sahaja.

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 2 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Sekarang kita sedang mengalami wabak coronavirus. Oleh itu, kami memahami kebimbangan anda. Berdasarkan keterangan di atas, konsulatasi di platform ini adalah terhad berbanding dengan doktor yang anda telah jumpa. Oleh itu, saya sarankan untuk anda meruskan rawatan yang diberikan oleh pihak hospital terlebih dahulu. Ianya mungkin mengambil masa sebelum ianya berkesan.

Selain itu, masalah sesak nafas sebenarnya boleh disebabkan oleh banyak perkara. Antaranya:

Manakala masalah cramp yang anda hadapi berkemungkinan disebabkan anda menggunakan otot terlalu kerap semasa anda mengalami batuk dan selsema.

Buat masa sekarang, saya amat menyarankan supaya anda mengawasi gejala. Sekiranya ia berlanjutan atau semakin parah, anda digalakkan untuk berjumpa dengan doktor bagi mengetahui punca serta mendapatkan rawatan yang sesuai.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor.

Anda juga boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan atau klik pada link ini (DoctorOnCallEPharma) untuk berhubung dengan farmasi kami.

Anda juga boleh merujuk doktor KKM dengan klik Tanya Doktor Pakar KKM di laman sesawang Kementerian Kesihatan Malaysia (COVID-19 Portal) untuk bertanyakan isu COVID-19 bermula dari jam 8.30 am hingga 5.00 pm.

Selepas jam 5.00 pm hingga 12.00 am, sila ajukan pertanyaan anda di laman sesawang DoctorOnCall pada link ini https://www.doctoroncall.com.my/tanya/

Di kesempatan ini juga saya ingin mengingatkan anda untuk tinggal di rumah seperti yang diarahkan oleh pihak berkuasa dan hanya keluar sekiranya perlu. Dengan kerjasama semua pihak, saya berharap wabak ini dapat dibendung sebelum ianya bertukar menjadi lebih parah. Terima kasih.

AdobeStock_41699827

Dikemaskini pada: Tue Apr 28 2020 15:32:43 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi