Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Batuk, sakit tekak, sesak nafas, sakit kepala, mual, perut berangin, badan rasa panas tapi suhu tak lebih 37’C

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: April 7, 2020 4:35 AM

Sulit 3 bulan

Saya wanita umur 34. Batuk, sakit tekak, rasa kadangkala hingus mengalir dalam hidung ke tekak, rasa mual, perut berangin. Dah 2 kali rasa ada hingus cair yg bau busuh mengalir ke tekak membuat tekak rasa pahit tapi rasa pahit & bau busuk itu akan hilang selepas seketika. Saya sudah pergi klinik pada 20/3 dan 30/3, doctor ada check darah platelet & blood cells counts normal, doctor pun cakap maybe flu biasa jer, sebab suhu badan normal. Sekarang saya masih belum sembuh dan mula rasa dada ketat bila nak bernafas. Badan saya sejak 20/3 rasa panas & banyak berpeluh. Apa sebenarnya sakit saya ini? Perlukan saya pergi ke hospital check covid? Adakah deman lebih suhu 37’c itu symptom wajib bila kena covid?

Dr Sri Viknarajan 6 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda, masalah sakit tekak boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

  • Radang tonsil
  • Jangkitan bakteria/virus di tekak
  • Tekak luka akibat batuk
  • Tekak tercedera akibat makanan keras atau tajam
  • Terlalu banyak menjerit atau bercakap
  • Kurang minum air

Keperluan ujian saringan COVID-19 adalah bergantung pada risiko jangkitan. Oleh itu, Anda digalakkan agar melakukan ujian penilaian risiko COVID-19 untuk menilai status kesihatan anda berkenaan dengan wabak ini. Melalui ujian ini anda akan dikelaskan kepada beberapa kategori dan ikuti nasihat yang tertera di penghujung kuiz untuk langkah seterusnya.

Sekiranya anda berisiko sederhana tinggi atau tinggi, anda boleh melakukan ujian untuk COVID-19 di hospital-hospital dalam senarai ini. (Designated Hospital for COVID-19)

Anda juga boleh merujuk doktor KKM dengan klik Tanya Doktor Pakar KKM di laman sesawang Kementerian Kesihatan Malaysia (COVID-19 Portal) untuk bertanyakan isu COVID-19 bermula dari jam 8.30 am hingga 5.00 pm.

Selepas jam 5.00 pm hingga 12.00 am, sila ajukan pertanyaan anda di laman sesawang DoctorOnCall pada link ini https://www.doctoroncall.com.my/tanya/

Terima kasih.

Dikemaskini pada: Tue Apr 07 2020 04:35:55 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Gastroenterologi tentang mual & muntah secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Makan Cepat kenyang dan tak boleh lebih, jika lebih rasa mual Hi doktor! Minggu lepas, start dari rabu saya nak makan banyak, tak boleh, and start Jumaat saya demam, dan now dah baik… saya ada selera makan, Tapi nak makan tu dalam quantiti sedikit, Kalau p… Baca lagi...
20 hari
Sulit
Motion sickness teruk Sy selalu merasa mabuk semasa naik kereta/bas/flight walaupun dalam masa hanya 1 jam. Makan ubat tahan muntah juga selalu tidak berkesan. Apa ubat atau langkah2 yg sesuai utk sy ambil ye? Baca lagi...
42 hari
Sulit
Muntah selepas sahur dan berbuka di pertengah bulan puasaa ini , saya sering berada loya setiap kali seleepas sahur dan berbuka , adakah itu normal untuk pesakit gastrik? saya juga pernah sakit dada beberapa kali . Baca lagi...
5 bulan
Sulit
Alahan teruk semasa mengandung Usia kandungan saya kini sudah 8 minggu. saya mengalami alahan yang teruk. setiap kali makan, pasti akan muntah. baru2 ini saya muntah dan saya merasakan seolah ada benda tersekat di tekak dan d… Baca lagi...
5 hari
Sulit
Berasa mual dua tiga hari ini Saya lelaki dalam 17an’saya ingin mengetahui kenapa sya mual adakah saya kurang makan atau selebihnya?? Baca lagi...
19 hari
Tanya Doktor Percuma 10.10 Health Fest: Baucar RM10!