Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Kerap memaksa untuk sendawa

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: April 25, 2021 12:24 PM

Sulit 9 bulan

Hi doktor. Sy berumur 35tahun .beberapa tahun sblm ini sy pernah mengalami gastrik dan semakin bertambah tahun sy tdk mengidap gastrik yg myebabkn sy susah utk bangun tetapi sy lbh kerap utk sendawa selepas makan pada setiap hari dan sehingga berjam2 lamanya.sy jg akan merasa ingin sendawa setiap masa dan sehingga akan memaksa utk sendawa kerana ketidakselesaan pd perut bhgn atas. Kadang sehingga sy akan merasa sakit di bhgian tengkuk belakang. Sy sering menjaga kuantiti mknan agar tidak terlalu kenyang malah sy jg sdh lama tidak mengkosumsi kafein dan karbonat. Tetapi sy dpt rasakan keadaan sakit ini semakin bertambah parah.sehingga kini sy rasa mulai tahap utk termuntah seakan2 perut terlalu penuh. Blh doktor terangkan apa sebenarnya terjadi dan apa rawatan atau tindakan yg harus sy lakukan.sekian terima kasih.

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 9 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih kerana menghubungi kami.

Kami faham masalah yang anda alami. Berdasarkan kenyataan anda, terdapat beberapa sebab yang boleh menyebabkan anda mengalami masalah sedemikian, seperti:

Hindari sakit perut dari mengganggu aktiviti harian anda dengan penjagaan sistem penghadaman yang betul.

Dapatkan khidmat kepakaran doktor gastroenterologi untuk menyelesaikan masalah sakit perut anda hari ini.

Ini hanyalah keterangan kami secara am mengenai masalah anda. Sukar untuk kami katakan apakah yang terjadi kepada anda. Rawatan juga adalah berdasarkan diagnosis yang diberikan oleh doktor kepada anda. Oleh itu, kami sarankan anda untuk berjumpa dengan doktor supaya pemeriksaan dapat dilakukan dan rawatan dapat diberikan kepada anda.

Sekiranya anda mempunyai soalan lanjut, sila hubungi kami di (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan doktor kami secara peribadi. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Sun Apr 25 2021 12:24:14 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Gastroenterologi tentang gastrik secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Ujian dan vaksin COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Ujian COVID-19 Vaksin COVID-19