Tertelan biji pearl@boba


Anonymous Patient 22 days

Saya berusia 35thun…semalam,semasa sy mnum air boba,saya tertelan sebiji dua…selepas dr itu,sy mula rasa ada benda yang tersangkut dan menyebabkan saya rasa pning bila sy makan nasi lemak…sy usaha utk sendawa dan bjaya…keadaan akan jd ok untuk sementra…kemudian jd blik seperti diatas…rasa tersangkut,bila mkn kena bpada2 sbb kalo x,akan mnyebabkan pening…tp bila sendawa it much better…adakah itu disebabkan pearl yg sy tertelan tu? Dan ape lngkah prrsediaan sementara saya nk ke hspital?

Answered by doctor
Dr Nur Syuhada binti Zulkifli Doctor 21 days
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang gejala/masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda/puan/tuan, masalah ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

  • bahan asing seperti boba yang anda makan
  • GERD
  • gastritis

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor dengan kadar segera. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Terima kasih.

Last Updated: Sun Jan 05 2020 09:25:07 GMT+0800 (+08)
4.89
Ask a doctor online
Stuck in meetings all day long?
Speak to an online doctor now!
Consult a Doctor Online
Ask Doctor For Free RM12 OFF | Medicines & Supplements