Malaysia's #1
Health Forum

………Kub Ultrasound

Answered by: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Last Updated: July 14, 2020 10:20 AM

Anonymous 2 months


Hi doktor. Saya nak tanya. Saya baru sahaja selesai ultrasound KUB. Result semua okay. Apakah yang dimaksudkan “prominent left renal calyces”? Kerana dalam findings tu semua saya faham kecuali yang itu. Sebab saya kencing tidak lawas sudah lama. Tetapi baru ni sahaja dapat buat ultrasound sebab dah pun makan antibiotik tapi still tak okay…
Saya jumpa doktor di hospital tadi dan dia refer saya ke hospital besar. Sementara tunggu appointment, saya nak tahu apakah maksud prominent left renal calyces”? Sedangkan findings yang lain semua tiada masalah. Adakah ianya hydronephrosis?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 2 months
General Practitioner

Hi dan terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda, calyces adalah ruang buah pinggang di mana air kencing mengalir. Prominent calyces bermaksud saluran itu dapat dilihat dengan lebih jelas melalui imbasan ultrasound.

Manakala, hydronephrosis didefinisikan sebagai distensi saluran calyces dan pelvis dengan air kencing akibat dari penyumbatan aliran keluar air kencing. Oleh itu, ianya berkemungkinan adalah hydronephrosis. Namun begitu, apa yang penting adalah punca dari penyumbatan ini. Ianya harus dirawat sebelum kondisi anda menjadi lebih parah dan seterusnya boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang.

Antara penyebab yang saluran calyces ini megalami distensi dan kembang adalah:

  • hidronephrosis (penumpukan air kencing)

  • jangkitan buah pinggang

  • Batu karang

  • tuberkulosis buah pinggang atau urologi

  • barah buah pinggang

  • Jangkitan saluran air kencing (UTI)

  • barah pundi kencing

  • penyumbatan buah pinggang (biasanya disebabkan oleh kecacatan semasa lahir)

  • penyumbatan saluran kencing (UTO)

  • fibrosis buah pinggang

  • tumor atau sista

Akan tetapi, jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor kerana konsultasi di platform ini adalah lebih terhad dari konsultasi dengan doktor di hospital

Anda juga boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Terima kasih.

Last Updated: Tue Jul 14 2020 10:20:12 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Online Consultation
Talk to a doctor or Specialist online about general health from anywhere you are without having to queue anymore
Doctor Consult
RM19.99
Specialist Consult
From RM80
FREE Detailed Health Assessment
Prevention is better than cure. Is My Body Ready to Fight Infection? Find Out in only 5 short minutes!
Start FREE Health Assessment
Anonymous
Baby does not want to eat Hi Doctor, my 2 year old baby gone from 10kg to 9kg in one week and refuses to eat any solids. Only drink milk. What can I do about this? Read more...
23 days
Anonymous
Curious about pregnancy If i touched cloth soaked with semen, and then i touched my outer lips of wet vagina can i get pregnant? Is it possible? Read more...
21 days
ana.shaid
Sorethroat and coughing Woke up this morning having sorethroat and light cough. No fever detected Read more...
13 days
Anonymous
Problem with lower back pain I am currently taking methylcobal 500mg, red one, for my problem. I understand that there are 2 types, one silver and other red, under your medication list. May I know what is the difference and… Read more...
4 days
Anonymous
Over take medicine and worried about it dr, i took 4 paracetamol 650 mg and 2 actifast panadol. what should i do? should i be honest and tell my parents about it? should i be taken to the hospital? im 17 btw. Read more...
16 days
Ask Doctor For Free Malaysia Day celebrations: RM15 off