Masalah mata sepet sebelah


dorinaedwine1012 Patient 11 days

Apakah mata sepet sebelah boleh sembuh tak doktor? Mata sy sepet sebelah dah lama sebab dulu ada habuk masuk dan sy gosok smpai merah2 smpai sy pergi ke klinik utk rawatan dan doktor hanya bagi ubat tetes mata sahaja .selepas itu , esok nya mata sy trus jadi mcm ni smpai skrg . Apakah doktor ada cara untuk menyembuhkan masalah sy ini sbb sy berasa tidak selesa disebabkan mata sepet sebelah ini .dan kalau kena pembedahkan , berapa kira2 pembiayaan pembedahan yg diperlukan doktor ? Tq

Answered by doctor
Dr Sri Viknarajan Doctor 11 days
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.
Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall)untuk bercakap dengan doktor.

Berdasarkan keterangan yang diberikan, keadaan yang anda alami dikenali sebagai mata sepet sebelah (unilateral ptosis). Ia adalah keadaan di mana kelopak mata menjadi labuh. Sepet mungkin akan lebih teruk selepas terjaga dalam masa yang lama apabila otot mata seseorang individu menjadi lemah. Keadaan ini kadang-kadang dipanggil “mata malas”, tetapi istilah itu biasanya merujuk kepada keadaan “amblyopia”. Jika cukup teruk dan tidak dirawat, mata yang sepet boleh menyebabkan keadaan lain, seperti amblyopia atau astigmatisme. Inilah sebabnya mengapa sangat penting bagi gangguan ini untuk dirawat dalam kalangan kanak-kanak pada usia muda, sebelum ia mengganggu perkembangan penglihatan.

  • Mata sepet sebelah, juga dikenali sebagai ptosis dalam istilah perubatan, mungkin berlaku akibat daripada trauma, umur, atau pelbagai penyakit lain. Keadaan ini dipanggil “unilateral ptosis” apabila ia memberi kesan kepada satu mata dan “bilateral ptosis” apabila ia memberi kesan kepada kedua-dua mata.
  • Penyakit ini boleh datang dan pergi, atau mungkin kekal. Ia boleh terjadi semasa lahir, di mana ia dikenali sebagai “congenital ptosis” , atau ia boleh berlaku di kemudian hari, yang dikenali sebagai “acquired ptosis” .
  • Bergantung pada keadaan, mata yang sepet boleh menghalang atau mengurangkan penglihatan bergantung kepada berapa banyak ia menghalang pupil mata. Dalam kebanyakan kes, ia akan sembuh, sama ada secara semulajadi atau melalui rawatan perubatan.

Untuk membuat kesimpulan tentang punca masalah yang anda hadapi dan mendapatkan rawatan yang sesuai, sila rujuk kepada pihak kami secara peribadi melalui atas talian. Klik pada link ini (DoctorOnCall)untuk bercakap dengan kami.

Last Updated: Mon Jan 13 2020 16:55:00 GMT+0800 (+08)
4.87
Ask a doctor online
Stuck in meetings all day long?
Speak to an online doctor now!
Consult a Doctor Online
Ask Doctor For Free RM12 OFF | Medicines & Supplements