Sebahagian daripada doktor di DoctorOnCall


Dr Sashini Seeni

Perubatan Am

Dr M Ramzdhan

Perubatan Am

Dr Nathaniel Ho

Perubatan Am

Dr Rashid Khan

Perubatan Am

Dr Nurhayati

Perubatan Am

Dr Sri Viknarajan

Perubatan Am

Dr Fatahiyah

Perubatan Am

Dr Nur Syuhada

Perubatan Am

Dr Lee Chin Meng

Perubatan Am

Dr Mohamad Kashfi

Perubatan Am

Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor-doktor kami boleh menulis dalam Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor bertauliah
Semua doktor di DoctorOnCall adalah berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia
Privasi Terjamin
Sebarang data anda tidak akan didedahkan kepada mana-mana pihak
Pantas Dan Cekap
Sebarang pertanyaan anda akan dijawab oleh doktor degan segara
Hantar Secara Sulit

Berikan tajuk untuk masalah kesihatan anda
Terangkan dengan lanjut masalah kesihatan yang anda alami

Tanya Doktor: Dada kanan sakit tiba²

hanabeauty80 Pesakit 16 hari

Sy wanita 39thn…dada kanan sakit tiba²…pnh kn byk kali… Ape perlu sy buat dan knp ini brlaku?

Dijawab oleh doktor
Dr Ramzdhan Doktor 16 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan yang anda berikan, maklumat yang diberikan tidak mencukupi bagi memberikan jawapan yang dikehendaki. Terdapat pelbagai soalan mengenai sejarah kesihatan anda yang perlu ditanyakan. Untuk makluman anda, sakit dada pada seorang wanita muda (30-an) biasanya boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

  • Refluks asid perut iaitu keadaan yang mana isi perut yang bersifat asidik naik ke esofagus dan menimbulkan rasa sakit dada memandangkan posisi esofagus yang terletak di belakang tulang dada.
  • Perikarditis iaitu keradangan selaput jantung ataupun myorcarditis iaitu keradangan otot jantung. Pada keadaan ini rasa sakit biasanya bertambah setiap kali menarik nafas.
  • Sakit terkait otot dan tulang seperti costochondirits iaitu keradangan tulang rusuk. Biasanya pesakit sukar menentukan apakah sakit tersebut di dada atau rusuk teruatama jika terkena tulang rusuk atas.
  • Kecelaruan keresahan atau dalam bahasa Inggeris dikenali juga sebagai anxiety . Ia gejala fizikal yang timbul bersamaan dengan rasa bimbang seseorang.
  • Kesan pengambilan ubat-ubatan. Kebanyakan ubat jika tidak digunakan dengan benar dapat menimbulkan kesan sampingan dan reaksi yang dapat mempengaruhi kesihatan seseorang

Keadaan atau penyakit lain yang jarang tetapi boleh timbul pada wanita muda dengan keluhan sakit dada adalah seperti berikut:

  • Batu hempedu. Saluran hempedu mudah tersumbat sehingga menyebabkan keradangan dan timbulnya keluhan yang mirip sakit dada memandangkan posisinya yang dekat dengan dada
  • Pancreatitis atau hepatitis iaitu keradangan organ dalaman seperti pankreas dan hati juga dapat menyebabkan sakit dada dikeranakan posisi organ tersebut yang dekat dengan dada
  • Pneumonia juga dikenali sebagai paru-paru berair biasanya akibat masalah jantung
  • Pneumothorax iaitu satu keadaan apabila udara yang seharusnya keluar terperangkap di tepi paru-paru. Kes berkaitan penumothorax biasanya dianggap kecemasan dan disertai dengan sesak nafas. Ia dapat timbul akibat pelbagai hal seperti jangkitan ataupun trauma.

Melihat kepada banyaknya penyakit yang dapat mendasari keluhan sakit dada daripada yang tidak merbahaya sehingga yang kecemasan, anda adalah digalakkan untuk merujuk ke doktor agar penyebab sakit dada anda dapat dikenalpasti dan sekiranya situasi mencemaskan ia dapat ditangani dengan segera.

Bagi mengenalpasti penyebab sakit dada anda, pertanyaan dan pemeriksaan lanjut harus dilakukan. Justeru, silakan klik pada link (DoctorOnCall) untuk menghubungi doktor ataupun pada link (DoctorOnCallEPharma) untuk bercakap dengan pihak farmasi kami secara atas talian. Privasi anda akan kami jaga. Terima kasih.

image

Last Updated: Tue Nov 19 2019 22:17:19 GMT+0800 (+08)
4.88


Tanya Doktor Dalam Talian

Cari Soalan
atau
Tanya Soalan
Dalam mesyuarat sepanjang hari?
Hubungi seorang doktor dalam talian!
  Tanya Doktor dalam Talian
Cakap denhan doktor dalam talian di Malaysia
World Heart Day Promotion
Sulit Pesakit 35 hari
Saya lelaki berusia 26 tahun dan saya ingin menanya doktor masalah kesihatan yang saya alami berkaitan sakit dada. Adakah sakit dada berpunca dari sakit jantung atau sebaliknya. Hampir 2 minggu … Baca lagi...
Dijawab oleh doktor
Sulit Pesakit 42 hari
Assalamualikum dan salam sejahtera. Saya seorang surirumah berumur 32 tahun mengalami sakit di bahagian dada kiri. Dalam skala 2/10. Selalunya saya dapat rasa sakit tu bila tidur dan ketika saya… Baca lagi...
Dijawab oleh doktor
afifpipi12 Pesakit 30 hari
saya lelaki 19 tahun. cara mengubati penyakit ini apakah cara dia. Baca lagi...
Dijawab oleh doktor
Sulit Pesakit 15 hari
Hai doctor. Saya berusia 26 tahun dan saya ingin tahu saya sudah sebulan lebih sakit secara on and off di tulang dada dan tulang belakang rusuk. Saya dapat merasakan nafas saya seperti pendek. S… Baca lagi...
Dijawab oleh doktor
Sulit Pesakit 48 hari
Saya mengalami sakit dada sebelah kanan bila batuk, tunduk dan ketika bangun dari tidur. Baca lagi...
Dijawab oleh doktor
Tanya Doktor Percuma Diskaun Hingga RM12 Ubat & Supplemen