Kolesterol Tinggi

Komplikasi Kolesterol Tinggi

Baca Soalan

Pengenalan

Tubuh manusia memerlukan kandungan kolesterol untuk membuat hormon, vitamin D, dan bahan pencernaan badan. Kolesterol juga membantu organ anda berfungsi dengan baik.

Namun begitu, kandungan kolesterol LDL yang tinggi boleh menjadi masalah. Kolesterol LDL yang tinggi dari semasa ke semasa boleh merosakkan saluran darah anda dan menyumbang kepada penyakit jantung, meningkatkan risiko anda untuk strok. Anda harus mendapatkan tahap kolesterol anda diperiksa semasa melawat doktor. Hal ini akan membantu anda menilai risiko penyakit jantung dan seterusnya dapat membuat perubahan gaya hidup dan meningkatkan kualiti hidup.

Masalah Kardiovaskular

Sistem kardiovaskular dan peredaran darah

 • Apabila anda mempunyai terlalu banyak kandungan kolesterol buruk (LDL) dalam badan anda, ia boleh menyumbatkan saluran darah anda dan menjadikan saluran darah tersebut menjadi kurang fleksibel. Proses pengerasan saluran darah tersebut dipanggil aterosklerosis iaitu sejenis penyakit jantung koronari. Darah tidak dapat mengalir melalui arteri yang sempit dan kejang, jadi hati anda perlu bekerja lebih keras untuk menolak darah melalui mereka. Dalam masa yang panjang, sebagai plak membina saluran darah anda, anda boleh meningkatkan risiko mendapat serangan penyakit jantung.
 • Apabila plak terbentuk dalam saluran darah, pengaliran darah yang kaya dengan oksigen ke otot jantung akan terbantut. Perkara ini dinamakan angina. Angina bukanlah serangan jantung tetapi ia adalah gangguan sementara aliran darah kepada jantung. Walau bagaimanapun, anda masih berisiko untuk mendapat serangan jantung.
 • Sekeping plak boleh pecah dan membentuk bekuan atau saluran darah menjadi sempit sehingga menyekat sepenuhnya aliran darah ke jantung anda, yang mengakibatkan serangan jantung. Sekiranya proses ini berlaku di arteri ke otak atau di dalam otak, ia boleh menyebabkan strok atau angin ahmar.
 • Plak juga boleh menyekat aliran darah ke arteri yang membekalkan darah ke saluran usus dan seluruh kaki anda. Ini dipanggil penyakit vaskular periferal (PAD).

Masalah Endokrine

Sistem endokrin

 • Kelenjar penghasil hormon badan anda menggunakan kolesterol untuk membuat hormon seperti estrogen, testosteron, dan kortisol. Hormon juga boleh memberi kesan ke atas tahap kolesterol badan anda.
 • Penyelidikan telah menunjukkan bahawa paras estrogen meningkat semasa kitaran haid wanita, paras kolesterol HDL juga naik, dan paras kolesterol LDL menurun. Ini mungkin salah satu sebab mengapa risiko wanita untuk penyakit jantung meningkat selepas menopaus, apabila paras estrogen menurun.
 • Mengurangkan pengeluaran hormon tiroid (hipotiroidisme) membawa kepada peningkatan jumlah dan kolesterol LDL.
 • Hormon tiroid yang berlebihan (hipertiroidisme) mempunyai kesan yang bertentangan. Terapi depresi androgen, yang mengurangkan tahap hormon lelaki untuk menghentikan pertumbuhan kanser prostat, dapat meningkatkan tahap kolesterol LDL. Kekurangan hormon pertumbuhan juga boleh meningkatkan tahap kolesterol LDL.

Sistem saraf

 • Kolesterol adalah komponen yang penting dalam otak manusia. Untuk pengetahuan anda, otak mengandungi kira-kira 25 peratus daripada keseluruhan bekalan kolesterol.
 • Lemak ini adalah penting untuk perkembangan dan perlindungan sel saraf, yang membolehkan otak berkomunikasi dengan seluruh tubuh.
 • Walaupun anda memerlukan sedikit sebanyak kolesterol untuk otak anda berfungsi secara optimum, terlalu banyak kandungan kolestrol akan merosakkan otak.
 • Kolesterol berlebihan dalam saluran darah boleh menyebabkan strok - gangguan dalam aliran darah yang boleh merosakkan bahagian otak, yang mengakibatkan kehilangan ingatan, pergerakan, kesukaran menelan dan bercakap serta fungsi lain.
 • Kandungan kolesterol yang tinggi boleh dikaitkan dengan kehilangan ingatan dan fungsi mental. Kandungan kolesterol yang tinggi boleh mempercepatkan formasi plak beta-amyloid iaitu sejenis protein yang merosakkan otak pada pesakit yang nyanyuk (penyakit Alzheimer)

Masalah mati pucuk

 • Tahap kolesterol yang tinggi boleh menjejaskan kesihatan jantung anda. Jadi, persoalannya adakah boleh menghidap masalah mati pucuk akibat kolesterol tinggi? Penyelidikan ada menunjukkan bahawa ia mungkin mempunyai sedikit kesan.
 • Penyebab utama masalah mati pucuk adalah aterosklerosis, iaitu penyumbatan saluran darah kerana kandungan kolesterol tinggi.
 • Oleh itu, sekiranya anda tidak dapat mencapai ereksi semasa bersetubuh di atau tidak dapat menahan ereksi sepanjang bersetubuh anda harus berjumpa dengan doktor.
 • Terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan masalah mati pucuk namun demikian anda boleh mendapatkan ujian kolestrol untuk mengesahkan anda tidak menghidap kolestrol tinggi.

Sistem penghadaman

 • Dalam sistem pencernaan, kolesterol adalah penting untuk pengeluaran cecair hempedu - bahan yang membantu badan anda memecah makanan dan menyerap nutrien dalam usus anda.
 • Tetapi jika anda mempunyai terlalu banyak kolesterol dalam hempedu anda, bahan yang berlebihan akan menjadi kristal dan kemudian menjadi batu keras dalam pundi hempedu anda.
 • Batu hempedu ini dikenali sebagai “gallstones” yang boleh menjadi sangat menyakitkan.
 • Mengawasi paras kolesterol anda dengan ujian darah dapat mengesahkan bahawa anda mempunyai kolestrol tinggi serta mematau sama ada tanda kolestrol sudah turun.
 • Jikalau tahap kolestrol tidak memuaskan anda boleh mengubah cara pemakanan dan mengamalkan gaya hidup sihat. Sekali gus ini menurunkan risiko penyakit jantung dan meningkatkan kualiti hidup anda.

Written by: Mohd Ramzdhan Bin Mohd Masdar

MD , Crimea State Medical University

18 Aug 2018
Perlu Bantuan?